Aktuelnosti

Ne rizikujte! Osigurajte bezbednost hrane uz HACCP sistem adminsitratora

2019-04-12

Nebezbedna hrana predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi, ali ostavlja i pravne i ekonomske posledice na čitavu industriju. Zbog toga je bezbednost namirnica trenutno jedan od najznačajnijih izazova kako za potrošače, tako i za proizvođače i distributere.

U industriji mesa, mleka, mlinsko-pekarskoj industriji i svim ostalim granama prehrambene industrije postoje brojni rizici po bezbednost hrane.Prema istraživanjima Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) 1 od 10 ljudi (600 miliona) u svetu se razboli konzumiranjem kontaminirane hrane, što za rezultat ima 420 hiljada umrlih godišnje. Ove bolesti može izazvati 31 uzročnik - različite bakterije, virusi, paraziti, toksini i hemikalije.

Kako smanjiti rizik? Najbolji način za to je identifikacija, analiza opasnosti i njihova kontrola. Uspostavljanje efikasne kontrole nad opasnostima, omogućiće proizvodnju kvalitetnih i bezbednih proizvoda i očuvanje njihovih osobina kroz ceo lanac hrane. Sertifikovani HACCP sistem administratori poseduju kompetencije za sprovođenje adekvatnih mera za snižavanje rizika i zbog toga su jedna od ključnih karika u lancu proizvodnjebezbedne hrane.

Osnovni cilj  HACCP sistema je bezbednost hrane, a zasniva se na identifikaciji, analizi i kontroli različitih opasnosti prilikom rukovanja, proizvodnje, distribucije i konzumiranja krajnjeg proizvoda.

Bavite se proizvodnjom hrane? Potrebna vam je potvrda sposobnosti i stručnosti? Prijavite se za sertifikaciju, steknite sertifikat koji potvrđuje vašu stručnost u oblasti HACCP sistema bezbednosti hrane i budite konkurentniji na tržištu.

Kome je namenjena sertifikacija?Svim osobama koje učestvuju u implementaciji i održavanju HACCP sistema u organizaciji koja se bavi proizvodnjom, preradom i dristribucijom prehrambenih proizvoda. 

Šta je ono što dobijate procesom sertifikacije?

  • Kompetentnost zaposlenih koja je potvrđena od strane nezavisnog sertifikacionog tela.
  • Sertifikovani HACCP sistem administrator predstavlja stub HACCP tima za kontinuirano sprovođenje adektvatnih mera za snižavanje rizika, odnosno za osiguranje bezbednog proizvoda.
  • Obavezu sertifikovane osobe na stalni profesionalni razvoj, praćenje i usaglašavanje sa važećim zakonima i propisima u oblasti bezbednosti hrane.
  • Ličnu promociju.
  • Potencijal za napredovanje na poslu.
  • Povećanje konkurentnosti u odnosu na druge kandidate za istu poziciju.

 

Zanima vas kako izgleda proces sertifikacije i gde možete da se prijavite? Odgovore potražite ovde: http://www.bsccentar.rs/index.php?page=serifikacija-osoba

 

 


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 6615 473 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...