NAZIV OBUKE

FMEA

FMEA, metodologija za analizu rizika u okviru dizajna proizvoda/procesa

 Za analizu rizika proizvoda i procesa najviše je primenjivana FMEA metoda.Vremenom su se dve metode ustoličile kao nezaobilazne u auto industriji, FMEA dizajna i FMEA procesa. 

FMEA Dizajna (DFMEA)

Dizajn proizvoda se ne smatra završenim dok se ne uradi FMEA analiza dizajna proizvoda.

Jedan važan rezultat je da se unapređenjem dizajna proizvoda prvo pokušava rizik staviti pod kontrolu, a drugi je da se, kada to nije moguće, jasno identifikuju i formalno uspostave tzv kritične ili specijalne karakteristike proizvoda.
Specijalne karakteristike potom povlače posebno obeležavanje u tehničkim specifikacijama (uključujući CP), ali i poseban režim u okviru nadzora procesa, tremana od strane kupaca, itd. Tako, preko specijalnih karakteristika, FMEA postavlja temelje QMS-a u autoindustriji, uspostavljajući balans ovako ocenjenih rizika u FMEA, sa podignutim kontrolama opisanim u Kontrol planu (CP).

FMEA Procesa (PFMEA)

Dizajn procesa se ne smatra završenim dok se ne uradi FMEA analiza procesa.

FMEA može da se izvodi u dve verzije:

1.FMEA, metodologija za analizu rizika u okviru dizajna proizvoda/procesa u autoindustriji

2.FMEA, metodologija za analizu rizika u okviru dizajna proizvoda/procesa

Napomena: Od 2019 novi manual je promenio malo metodologiju. Sada se najčešće se od klijenata traži opšti FMEA, traje 1 dan u kratkoj verziji, ali se jako često traži PFMEA, analiza rizika samo za proces, koja traje 2 dana (gde se drugi dan uključuje Reverse FMEA, naknadna analiza nakon uvođenja novog procesa, nakon kick off-a).

Može takođe prvi dan DFMEA (analiza rizika uz dizajn proizvoda), a drugi dan PFMEA. FMEA služi da kroz analizu rizika prepozna slabosti dizajna, pa se traži od dizajnera da urade korekcije dizajna, a kada to više nije moguće/isplativo, deklariše najjače rezidualne rizike kao specijalne karakteristike, nad kojima se mora primeniti strožiji režim praćenja, uključujući SPC I MSA.

Definišite svoje potrebe za obukom i kontaktirajte nas!


Vreme trajanja obuke: 1-2 dana

Kotizacija za obuke

Cene kotizacija za obuke u organizaciji BSC-a saznaj više ...