Aktuelnosti

Banstolka - prvo seosko turističko domaćinstvo u Srbiji sa HALAL sertifikatom

2020-01-24

BSC centar i HALAL agencija Islamske zajednice Srbije dodelili prvi HALAL sertifikat u Srbiji namenjen seoskom turističkom domaćinstvu!

Seosko turističko domaćinstvo „Banstolka“ (stari put Beograd - Novi Sad, opština Inđija) od juče je prvi ugostiteljski objekat ovog tipa u Srbiji koje poseduje HALAL sertifikat.

HALAL, ili dozvoljeno na arapskom jeziku, čini set pravila za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima, Šerijatskim zakonom i Kuranom, odnosno predstavlja način ishrane koji primenjuje većina muslimana širom sveta. Posedovanje HALAL sertifikata u jednom seoskom turističkom domaćinstvu pravi je pokazatelj puta koji bi savremena domaćinstva ovog tipa trebalo da slede.

Na prigodnom skupu u STD „Banstolka“, u četvrtak 23. januara, Mirjani Hemun, vlasnici domaćinstva, uručena su dva sertifikata. Direktorica Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju BSC, gospođa Marija Vujaković, uručila je HACCP sertifikat, dok je direktor HALAL agencije Islamske zajednice Srbije, gospodin Zaki Shaltaf predao HALAL sertifikat. Po rečima gospodina Shaltafa, ovaj dokument stigao je u prave ruke. Marija Vujaković je istakla da je ovo samo formalan čin za ozbiljan posao u kojem je
učestvovao čitav tim. Sve je započelo projektom „Jaka žena - snažno selo“ u organizaciji BSC centra, koji je okupio petnaest udruženja žena iz Vojvodine namernih da unaprede svoj položaj u društvu i obezbede izvesnu samostalnost i nezavisnost tako što će sa svojim planovima i vizijama upoznati sponzore, donatore, odgovorna preduzeća i ljude dobre volje, spremne da im pomognu u ostvarivanju te vizije.

Mirjani Hemun, predsednici UŽ „Banstolka“ i vlasnici etno domaćinstva bile su potrebne garancije da je sve ono što priprema svojim gostima, koji dolaze sa svih strana sveta, kvalitetno i pripremljeno na domaćinski način. Njoj je u susret izašao BSC centar i direktorica Vujaković, koji su joj omogućili da na najlakši i najbrži način dođe do potrebnih sertifikata.

- Procesu dobijanja HALAL standarda prethodila je obuka vezana za HACCP sistem, jer je HALAL nemoguće odvojiti od HACCP-a, koji verifikuje zdravstvenu bezbednost hrane.
Predložili smo Mirjani rešenje po kojem je u sklopu svog domaćinstva obavezna da primenjuje HACCP principe, bez obaveze da se sertifikuje, ali uz mogućnost da to uradi kada se za to ukaže potreba, a to je Izjava o politici proizvodnje zdravstveno bezbednih proizvoda. Ovo je deklarativan dokument kojim se obavezuje da će hranom kojom ovde budu posluženi, gosti biti zadovoljni. Iza ovog sertifikata stoji ozbiljan registrator dokumentacije koja mora da se prati, principi koji moraju da se poštuju, zahtevi ispunjavaju, uz redovne kontrole. Nije jednostavno dobiti ovakav papir, koji identifuje da je Mirjana Hemun neko ko jako vodi računa o svojim gostima - izjavila je gospođa Vujaković.

Nakon ove procedure, usledila je saradnja BSC centra i Mirjane Hemun sa gospodinom Zakijem Shaltafom iz Halal agencije Islamske zajednice Srbije i dodela prvog HALAL sertifikata jednom seoskom turističkom domaćinstvu u Srbiji.

- Kvalitet je na prvom mestu. Da nije bilo kvaliteta ne bi bilo ni sertifikata. U njega su uložene decenije posvećenog rada i truda. Nama je čast da danas uručujemo HALAL sertifikat
ovom ozbiljnom turističkom domaćinstvu. Teško je doći do vrha, ali još teže zadržati se na njemu. Pred gospođom Hemun je velika obaveza, jer ona i svi koji sa njom rade, u naredom pepriodu moraju da očuvaju ovaj nivo. Oni će biti pod stalnim nadzorom kako BSC centra, tako i HALAL agencije. Niko ne sumnja u to da će "Banstolka" i dalje raditi i unapređivati turističku ponudu. U Srbiji nema ni hotela, ni restorana koji posluju po ovom sistemu jer ne mogu da odgovore zahtevima za pripremu HALAL hrane. Kod gospođe Mirjane je to lako bilo postići. Voleli bismo kada bi i drugi ugostitelji uvideli značaj posedovanja ovakvog sertifikata, koji bi sigurno unapredio svačije poslovanje i otvorio put turistima sa Bliskog istoka u našu zemlju - rekao je, u ime HALAL agencije Islamske zajednice Srbije, gospodin Zaki Shaltaf.

Mirjana je na jučerašnjem skupu saopštila da je ovo jedno od najvećih priznanja koje je primila do sada, a primila ih je mnogo, posebno ponosna što je prva u Srbiji zavredila da ga ima.
- Nisam ni znala šta je to HALAL dok moja prijateljica Ivanka Tasić, vlasnica turističke agencije PanaComp - Zemlja čuda iz Novog Sada, nije počela da u moje domaćinstvo dovodi
goste iz Iraka, koji su postavljali upite da li radim po standardima HALAL-a. Mada smo sve radili kako treba, nismo imali potvrdu onoga šta radimo - rekla je gospođa Hemun, a potom se zahvalila Ivanki Tasić, Poljoprivrednoj stručnoj službi RUMA, predsedniku Skupštine opštine Inđija, Milanu Predojeviću, Miši Berčeku i TOPSRBIJI, svojim saradnicama i drugaricama koji su je, svako na svoj način, podržali na putu do ovog svečanog trenutka.

Druženje se kasnije produžilo uz posluženje pripremljeno po HALAL standardu i svi smo imali priliku da se uverimo u kvalitet i savršen ukus koji je u ponudi ovog etno domaćinstva.

Važno je da što veći broj ugostitelja i turističkih radnika uvidi značaj posedovanja jednog ovakvog sertifikata i da zajedničkim snagama unapredimo turističku ponudu Srbije.

foto: Mihailo Berček i Top Srbija

Banstolka prvo seosko turističko domaćinstvo u Srbiji sa HALAL sertifikatom


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...