Aktuelnosti - arhiva

Udruženje žena Vredne ruke Botoš

2019-05-17

Botošanke su se udružile još pre dvanaest godina pre svega sa ciljem da prezentuju svoje mesto i svoje radove, ali i da bi izdvojile vreme koje će posvetiti sebi, druženju i putovanjima.

Predsednica Udruženja, Ksenija Grujić, ispričala nam je sa kojim se sve izazovima i preprekama svakodnevno susreću članice njihovog udruženja, ali i uopšte žene na selu. Jedan od osnovnih problema Udruženja je nedostatak adekvatnog prostora gde bi se meštanke okupljale i stvarale zajedno. Uprkos tome, ove žene ne gube entuzijazam, uvek su spremne na improvizaciju i da u svakom trenutku pruže svoj maksimum. Svake godine već tradicionalno organizuju Uskršnju izložbu jaja koja na kvalitetan način animira i mališane iz sela. Krajem juna ukusnom domaćom večerom dočekuju veslače Tamiške regate na Botoškoj čardi. Učestvuju i na brojnim manifestacijama širom Vojvodine gde izlažu svoje radove, i gde se obavezno traži botoška gibančica više.

Učešćem u projektu Edukativnog centra iz Zrenjanina, Botošanke su obezbedile sebi razboj. Članica Udruženja, Vera Borši, završila je obuku za tkalju, uspešno nastavljajući seosku tkačku tradiciju. Ona tka unikatne krpare, za koje materijal prikuplja čitavo selo. Ovaj proizvod lakše bi pronašao svoje kupce kad bi postao dostupan i za online kupovinu, čemu se, između ostalog, članice udruženja “Vredne ruke” nadaju nakon završetka projekta “Jaka žena – snažno selo”.

BSC centar teži ka tome da opravda očekivanja svih učesnika u ovom projektu, jer je on pre svega pokrenut kako bi promovisao i olakšao rad vrednih žena iz naših sela, ujedno čineći njihove proizvode lako dostupnim široj javnosti.


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...