Aktuelnosti - arhiva

poseta Inkluzivnom centru “IN” u Sremskoj Mitrovici i Udruženju žena “Višnja” u Grgurevcima

2019-04-09

U okviru projekta „Jaka žena - snažno selo“ počeli smo sa snimanjem reportaža o udruženjima žena kako bismo predstavili sve što oni rade i ukazali na ključne probleme. Najpre smo posetili Sremsku Mitrovicu i Grgurevce.

Inkluzivni kreativno-edukativni centar „IN“ nalazi se u administrativnom centru Sremskog okruga. Mirjana Novković svoju porodičnu kuću pretvorila je u mesto koje pruža snažnu podršku marginalizovanim grupama, među kojima su i žene. Trenutno, ovaj centar radi na projektu obučavanja osoba sa invaliditetom za cvećarske i vrtlarske radove, kako bi samostalno mogli da obavljaju ove poslove na tržištu rada. Seoska idila na ulasku u grad zaista je prijatno mesto za boravak i savladavanje novih veština, a pomoć i podrška su uvek dobrodošli jer na ovakvim mestima uvek ima prostora da se uradi nešto novo.

Put nas je dalje odveo u Grgurevce, selo u središnjem delu južnog Fruškogorja. Tamo nas je dočekala Ljiljana Nedeljković sa članicama udruženja „Višnja“. Ovo je samo jedno od sela, u kojima su pokretači svih većih akcija upravo žene. Kada treba da se uredi centar, napravi park za decu, zalije cveće ili pokupi smeće u selu, inicijativa kreće upravo iz ovog udruženja. Kako same kažu, dobra volja u kombinaciji sa dobrom organizacijom daju rezultate. Uvek imaju vremena i da se druže sa drugim udruženjima, a najveću pažnju posvećuju manifestaciji koju organizuju „Kolo Srema“. Svake godine na ovoj manifestaciji vredne ženske ruke pripreme preko tri hiljade krofni za posetioce. S obzirom na to da u selu imaju puno višanja, ove žene imaju u planu da počnu proizvodnju domaćih tradicionalnih proizvoda od višnje.

U toku je priprema video materijala, tako da ćete uskoro imati priliku da vidite šta smo zabeležili o ovim udruženjima.


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...