ZAŠTO JE VAŽNO DANAS IMATI HALAL STANDARD?

2020-01-22

ZAŠTO JE VAŽNO DANAS IMATI HALAL STANDARD, kako u proizvodnji hrane, tako i u ugostiteljstvu?

Svesni da je opasnost po zdravlje u sve većoj meri uslovljena načinom života i ishranom, potrošači sve naglašenije zahtevaju da kupuju proverene, prirodne, ukusne i sveže proizvode. Masovno se okreću zdravijem načinu života i primenjuju posebne režime ishrane. Neki od tih režima uslovljeni su isključivo zdravstvenim stanjem, drugi pak različitim ubeđenjima i uverenjima, a pojedini i verskim opredeljenjem

ŠTA JE TO HALAL STANDARD?           

Halal standard čini set pravila za proizvodnju i pripremu hrane u skladu sa islamskim verskim običajima, Šerijatskim zakonom i Kuranom. Pre svega se odnosi na konkretnu zabranu korišćenja određenih namirnica i sirovina, ali i na metode pribavljanja i obrade onih namirnica koje se smeju koristiti. Ovaj standard zabranjuje bilo kakve primese svinjskog porekla, aditive i emulgatore štetne po zdravlje ljudi, kao i emulgator E120 koji se dobija od insekata, krv, meso mrtvih životinja i mesoždera, ptica grabljivica,  kao i magaraca, ali i još mnogo toga. Namirnice za ishranu vernika po ovom standardu moraju biti pribavljene na tačno određen način i uzgajane prema propisima. Halal standard je primenljiv na različite vrste proizvoda i usluga: hranu, kozmetiku, lekove, odeću, turizam i ugostiteljstvo...

ZAŠTO JE VAŽNO IMATI IMPLEMENTIRAN HALAL STANDARD?

Najveći deo pripadnika muslimanske veroispovesti širom sveta primenjuje ovaj način ishrane. Od ukupnog prometa hranom i prehrambenim proizvodima na svetskom nivou, Halal tržište obuhvata 12% globalne trgovine.

I u našoj zemlji raste broj stanovnika muslimanske veroispovesti, ali se i znatno povećao priliv turista iz arapskih zemalja. Srbija je takođe tranzitna država kroz koju godišnje prođe veliki broj turskih državljana. Svi oni rado kupuju srpske proizvode i posećuju srpske ugostiteljske objekte koji imaju implementiran Halal standard i koji mogu da im garantuju da će se hraniti prema načelima svojih verskih ubeđenja. Uz to, ovaj način ishrane očigledno je zdraviji pa mu ljudi generalno teže, bez obzira na veroispovest, jer se svi masovno okreću zdravijim životnim navikama. Tako se danas otvara nova tržišna mogućnost za unapređenje proizvodnje i poslovanja u oblasti prehrane, turizma i ugostiteljstva.

Ukoliko ste zainteresovani za implementaciju Hala standard, javite nam se i tim BSC centra će Vam pomoći i u praktičnom i u savetodavnom smislu!


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...