Udruženje građana „Duga“ iz Ade - Žene velikog srca

2019-08-19

U srcu Vojvodine nalazi se opština koja krije ljude velikog srca i još veće duše – Ada. U sklopu projekta “Jaka žena, snažno selo” posetili smo Udruženje građana „Duga“  iz Ade, čija je predsednica Vesna Civrić pravi primer osobe koja iskreno želi da pomogne svima onima kojima je bilo kakva pomoć potrebna, bez obzira na pol, godine, nacionalnu ili versku pripadnost. Ona je okupila oko sebe tim podjednako predanih i posvećenih žena i zajedničkim snagama, korak po korak, ostvaruju svoje snove, ali i snove svojh sugrađana.

Prvobitan cilj Udruženja je bio obrazovanje siromašne dece. Tako je počeo da funkcioniše produženi boravak za decu osnovnoškolskog uzrasta, čiji rad finansiraju donatori Udruženja „Duga“. U njemu deca posle redovne nastave imaju mogućnost da dobiju užinu, kao i pomoć učitelja pri savladavanju školskog gradiva, ali i da se druže i u prijatnom ambijentu kvalitetno provode vreme. Zahvaljujući mnogim ljudima dobre volje, prvaci iz čitave opštine kreću u prvi razred potpuno opremeljeni torbama, knjigama, školskim priborom, ali i odećom i obućom.

 Međutim, vremenom se došlo do zaključka da nije dovoljno pomoći samo najmlađim članovima ugroženih porodica, već je neophodno osnažiti čitavu porodicu. Zato se „Duga“ zalagala za otvaranje opštinske Kancelarije za smanjenje siromaštva, zahvaljujući kojoj je uveden društveno-koristan rad i počela su zapošljavanja žitelja opštine na javnim radovima.

Ovo udruženje i njegovi humani članovi se ni tu ne zaustavljaju, već predano rade na tome da se što veći broj i starijeg stanovništva obrazuje i radno osposobi. Tim putem je neposredno pred našu posetu 15 žena uspešno završilo obuku za rad u tekstilnoj industriji i njih čeka zaposlenje u dve ađanske fabrike.
U planu je sličan projekat koji bi stručno osposobio i nakon toga zaposlio i muškarce iz Ade i njene okoline, a uveliko se radi i na zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Nisu zaboravili ni najstarije sugrađane koji se svakodnevno okupljaju u Domu penzionera, gde uz smeh i igru provode svoje penzionerske dane, a takođe imaju mogućnost da se snabdeju različitim potrepštinama za život, od obuće i odeće, do nameštaja i pokućstva, zahvaljujući saradnji sa nemačkom fondacijom Čila fon Buzelager. Ponose se slogom koja vlada, jer niko ne gleda na nacionalnost i veroispovest, tamo su svi jednaki.

Ovo udruženje odličan je primer kako ljudi udruženi oko plemenitog cilja mogu mnogo da učine, i šta znači biti jaka žena u svojoj zajednici. To su žene koje ne misle samo na sebe i svoje interese, već nesebično pomažu svima oko sebe i mogu da povuku lavinu dobrih stvari. Veliko bravo za njih! Sigurni smo da će inspirisati mnoge, kao što su inspirisale i nas!


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...