Aktuelnosti - arhiva

UŽ Banstolke – žene spremne na sve

2019-07-12

Na pola puta između Novog Sada i Beograda, na padinama Fruške gore gde duva posebna ruža vetrova i unosi mir i spokoj u svakog posetioca, ugostile su nas žene iz Udruženja „Banstolka“ i primerom nam pokazale šta znači sremačko gostoprimstvo.

Ove vredne žene, predvođene energičnom i ambicioznom Mirjanom Hemun, osnovale su udruženje 2009. godine s ciljem da stvore samoodrživo seosko domaćinstvo koje će obogatiti turističku ponudu ovog kraja. Blaga mediteransko-fruškogorska klima doprinosi tome da na Banstolu uspevaju brojne sorte voća i povrća, pa tako ovo domaćinstvo ima svoj bogati vrt u kom, kako kažu članice, nema čega nema. Sve što uzgoje, Banstolke i iskoriste proizvodeći tradicionalne domaće proizvode poput džemova, slatkog, kompota, sokova, turšije... „Mi smo žene spremne na sve! Znamo čak i rakiju da pečemo!“, kaže Mirjana Hemun, predsednica Udruženja. Nije šala, jer je njihova rakija šljivovica nagrađivana zlatom, pa imaju specijalnu bocu u kojoj plivaju listići zlata, a peku čak i rakiju od smokve.

Istakle su nam još dva proizvoda na koja su posebno ponosne. Slatko od belih trešanja, banstolski brend kojim dočekuju svoje goste, nagrađeno je velikom zlatnom medaljom na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu. Skočko fruškogorski, čiji je idejni tvorac gospođa Hemun, predstavlja energetsku bombu, mešavinu 18 vrsta semenki, bobičastog i koštunjavog voća zalivenog medom, jača imunitet, pomaže kod nagomilanog stresa, ali ono što Banstolke posebno ističu, to je prirodni afrodizijak koji unosi radost u kuću.

Interesentno je kako je Udruženje okupilo žene različitih afiniteta i interesovanja. Među njima ima onih koje pišu pesme, ali i onih koje ih lepo pevaju, dobro kuvaju, vezu, bave se dekupažom i kaligrafijom. Sve su to žene veselog duha koje svojom harizmom privlače goste čineći sve da oni budu zadovoljni, pa nije čudo što im se gosti rado vraćaju. Imaju ideju da udruže sve meštane iz okoline koji bi svojim proizvodima mogli kompletno da snabdevaju etno domaćinstvo „Banstolka“. Na taj način bi doprinele ekonomskom osnaživanju čitavog kraja.

Ove žene hrabro se bore sa svim teškoćama u poslu prevazilazeći infrastrukturne, organizacione i sve druge probleme sa kojima se suočavaju žene u biznisu u ruralnim krajevima. Udruženje poslovnih žena je čak Mirjani Hemun dodelilo Priznanje za ženu zmaja. „Sad sam zmajica!“, šali se Mirjana.

Učešćem u projektu „Jaka žena, snažno selo“ Banstolke su, kako same kažu, već mnogo dobile. Naučile su da slušaju i uče od iskusnijih, shvatile šta im sve nedostaje za još bolje i kvalitetnije poslovanje, i uz pomoć BSC centra ušle su u proces HACCP i HALAL standardizacije. Imaju veliku želju da dovrše izgradnju letnjikovca i da ga zastakle kako bi mogao da se koristi bez obzira na vremenske uslove i prima veći broj gostiju. Nadaju se da će donatori prepoznati njihov potencijal i da će zahvaljujući ovom projektu dovršiti započet posao, pa mi obećavamo da ćemo dati sve od sebe da se njihov san ostvari.

UŽ-Banstolke-žene-spremne-na-sve


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 2706740 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...