29 May 2018

TOP SRBIJA-BSC Informativni centar mesto sticanja poslovne komunikacije i etike

Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju se bavi pružanjem savetodavnih usluga i obuke u oblasti implementacije harmonizovanih standarda, izgradnjom kapaciteta za ocenjivanje usaglašenosti i sertifikaciju proizvoda i osoba u skladu sa zahtevima evropskih direktiva za potrebe plasmana roba i usluga na evropsko tržište.

BSC centar u svojoj ponudi ima sledeće obuke: Obuka za HACCP sistem administratora, SRPS ISO/IEC 17025:2017 - Primena zahteva standarda i interne provere, Obuka za FSSC 22000 administratora i internog proverivača, Obuka za menadžere integrisanog sistema ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015, Usaglašenost tehničkog proizvoda sa evropskim direktivama (CE ZNAK), Upravljanje projektima, Upravljanje rizicima i Upravljanje otpadom, Upravljanje zaštitom zdravlja i bezbednosti na radu - ISO 45001, najnovija obuka koja se odnosi na zahteve IFS standarda-verzija 6 sa internim proverama i dr., za šta polaznici dobiju validnu povrdu koja im daje konkurentnost u odnosu na one koji takav sertifikat nemaju. Jer, pored dela koji se bavi obukom, unutar BSC-a je i sertifikaciono telo. Unapređenje i proveru znanja BSC nudi i u oblasti hrane i poljoprivrede, oblasti u kojima je poslednjih godina učinjen vidljiv pomak, posebno među mladim ljudima. - Površina obradivog zemljišta u Vojvodini je 1.628.000 hektara, što je njena komparativnu prednost i još uvek je, iz razloga što nije u punoj funkciji, samo veliki potencijal, i to je šansa svim mladim ljudima koji su vezani za ovu zemlju da se bave poljoprivrednom prehrambenom proizvodnjom. BSC centar setom usluga kroz obuke, implementaciju odgovarajućih sistema upravljanja proizvodinjom zdravstveno bezbednih proizvoda, takvu vrstu proizvodnje može da podigne na viši i konkurentniji nivo, i mladim ljudima koji ulaze ili su već u tom biznisu. Svi oni koji se bave poljoprivedom i prehrambenom industrijom upoznati su sa GlobalGAP - standardom dobre poljoprivredne prakse koji je prevazišao okvire EU i postao globalan zahtev u skoro svim trgoviniskim lancima poljoprivrednim proizvodima; Codex alimentarius, skup standarda, smernica koji se odnose na higijenu hrane; HACCP sistemom, koji svaki proizvođač prehrambenih proizvoda na tržištu je u obavezi da implementira taj sistem. To je zakonska obaveza, a mi tu obuku nudimo već nekoliko godina - objasnila je direktorica BSC centra, gospođa Marija Vujaković, i dodala da je BSC trenutno u procesu akreditacije sertifikacionog tela za sertifikaciju HACCP administratora. Pored HACCP, Centar nudi i obuku u zahtevnim sistemima FSSC 22 000, sistem koji obuhvata i sisteme 9001, HACCP i one koji se odnose na transport i dr., ukratko kretanje od njive do trpeze. Te obuke su u funkciji edukacije mladih ljudi da znaju kako da proizvedu nešto što će naći svog kupca i da nemaju problem da li će taj proizvod zadovoljniti potrebe onog ko ga konzumira. Oni su bitni i iz aspekta dolaska ino trgovinskih lanaca u našu zemlju, koji podrazumevaju implementirane HACCP i FSSC sisteme u proizvodni proces. Da bi neko od naših proizvođača mogao da plasira svoj proizvod preko Lidl-a, Metro-a, i ostalih trgovinskih lanaca, mora to da implementira i poštuje. I to ne samo do našeg nego i inostranog tržišta. BSC centar nudi takođe i obuku za upravljanje rizicima, veoma bitnu, ali nedovoljno eksploatisanu.
- Rizici su nešto što nas prati od rođenja do smrti, i čime god da se bavimo svaki posao, svaki trenutak je praćen rizicima. Rizici su prepoznati u svom menadžerskim organizacionim sistemima. Upravljenje rizicima je potreba i za one koji planiraju, ali i onima koji već upravljaju svojim poslovnim sistemima. Nezavisno od bilo kog standarda, poslovni sistem opstaće ukoliko se ozbiljno bavi svim onim pretnjama koje ima u okruženju, bilo da se radi o kupcima, dobavljačima, ili unutrašnjim pretnjama. BSC je razvio nekoliko nivoa jednodnevnih obuka, do sertifikacije risk menadžera (u trajanju od pet dana i ispit), u želji da što više ljudi prođe kroz njih - objašnjava direktorica. Značajan segment rada BSC-a je upravljenje energijom. Projekat Implementacije sistema energetskog menadžemnta u industriju započet 2016. je završen prošle godine. Njegovu opravdanost pokazali su konačni rezultati, da se na uloženih 20.000 evra ostvaruje ušteda energije od 250.000 evra. Ideja je da se od septembra okupi nova grupa industrijskih preduzeća i sprovede projekat BSC centra po UNIDO metodologiji. Ohrabrujuće za BSC centar i našu zemlju su modeli saradnje. Pokrenuta je saradnja sa Institutom za standardizaciju što upućuje na bliskost i uzajamnu korist. U tom smislu BSC je u saradnji sa Institutom održao preliminarnu prezentaciju planiranog projekta „Implementacija energetskog menadžmenta po UNIDO metodologiji“, uz prisustvo 30 - 40 kompanija. Usluge BSC-a namenjene su svima, a pre svega mladim ljudima, punim entuzijazma, koji bez straha i sa velim željama ulaze u nove poslovne poduhvate. Direktorica kaže da svi oni slobodno mogu da se obrate, bez obzira da li je reč o poljoprivredi, prehrambenim ili drugim proizvodima i da osim obuka, pruža i usluge konsaltinga onima koji se bave proizvodnjom tehničkih proizvoda, kako taj tehnički proizvod usaglasiti sa evropskim direktivama. Ona ističe da BSC možda i ne može da im pruži odgovore na sva pitanja, ali može da uputi gde mogu da potraže i nađu rešenje. BSC ima široku listu spoljnih saradnika koji mogu da preporuče i usmere, a Centar obezbedi i organizuje vrlo kvalitetne obuke. BSC može da pomogne i pri apliciranju na neki od mnogobrojnih fondova koji mogu da pomognu u rešavanju tekućih problema i zastupa stav da treba učestvovati na svim konkursima na propisan način.