14 Nov 2016

VI konferencija Konkurentnost i održivi razvoj - KOR 2016

Poslednjeg dana oktobra, u Kongresnom centru Hotela NORCEV na Fruškoj gori, održan je jednodnevni skup pod nazivom: “Konkurentnost i održivi razvoj - KOR 2016“, u organizaciji BSC - Informativnog centra za poslovnu sertifikaciju i standardizaciju Novi Sad. Skup je otvorio gospodin Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam. 


Direktorka BSC Informativnog centra, gospođa Marija Vujaković je, pozdravljajući u ime organizatora učesnike, dala UVOD u TEMU i izrazila svoje posebno zadovoljstvo izborom tema koje direktno definišu pojam i probleme konkuretnosti, odnosno održivog razvoja u uslovima globalne konkurentnosti, kao i izborom predavača, panelista, koji su imali šta da kažu sa aspekta teorije, ali i žive prakse. 
Prva od tri centralne teme bila je vezana za energetiku. O „Energetskoj politici Republike Srbije i merama podrške Pokrajinske vlade povećanju energetske efikasnosti“ govorio je gospodin Vladimir Prebiračević, pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za energetiku, a „O energetskoj efikasnosti i obnovljiviim izvorima energije“ su govorili dr Dušan Gvozdenac, prof. na FTN Novi Sad i gostujući prof. na Tajlandu, i prof. dr Marija Todorović, direktor VEA – INVI, Beograd I gostujući prof. u Nanžingu u Kini, dok se dipl. ing. Dragomir Vasić, UNIDO, saradnik BSC, osvrnuo na „Sistem energetskog menadžmenta (EnMS) – implementacija“. Ovim temama je otvoreno jedno veliko područje koje diretno utiče na održivi razvoj jer, po rečima gospođe Vujaković, bez razmatranja energetske efikasnosti, sa aspekta globalne konkurentnosti, ne možemo pričati o održivom razvoju u savremenom svetu. U ime organizatora, gospođa Vujaković sa uvažavanjem i zahvalnošću se obratila Sekretarijatu za energetiku i saobraćaj, te pomoćniku sekretara, gospodinu Vladimiru Prebiračeviću, koji se odazvao pozivu i prezentovao temu koja se odnosi na energetske mere koje pokrajinska administracija, odnosno Sekretarijat za energetiku preduzima u cilju podrške energetskoj politici na nacionalnom nivou. 
S obzirom da smo nekada bili žitnica Evrope bilo bi lepo da budemo svetska žitnica i naša dužnost i obaveza je da razmatramo tu prirodnu komparativnu prednost, da je iskoristimo na najbolji mogući način za ostvarivanje što bolje konkurentske pozicije, zahvaljujući poljoprivredno-prehrambenom, odnosno agro sektoru. Važno je reći da poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji ne može zaobići problem globalnih klimatskih promena, bez obzira što je naš uticaj na te promene zanemarljiv. Poenta je da je XXI vek vek globalizacije koja je započeta krajem prethodnog. Živimo u vremenu velikih nesigurnosti i rizika, a suština je da toga budemo svesni i proaktivno delujemo, u smislu izgrađivanja sistema koji će biti prilagodljiv i najtežim mogućim scenarijima. Mi treba da budemo ponosni da Vojvodina i Srbija imaju razvijen model klimatske projekcije do 2050. zahvaljujući ekspertima, prof. dr Dragutinu Mihailoviću i njegovom saradniku, doc. dr Iliji Arseniću, sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. Na nama je samo da uvažimo nauku i da delujemo proaktivno postepeno prilagođavajući našu poljoprivrednu proizvodnju promenama koje već sada osetimo. Primarna poljoprivredna proizvodnja ne bi imala smisla bez prerađivačke, što je slabost našeg agrobiznisa. Cilj je da se ne izvozi žito i kukuruz već da razvijamo sopstvenu prerađivačku industriju. Organska proizvodnja je jednako neiskorišćena prilika u kojoj imamo ogroman potencijal da postignemo povoljniju konkurentsku poziciju na globalnom tržištu. Trend u Evropi i svetu sitom industrijskih proizvoda danas je organska proizvodnja i tradicionalni proizvodi. Tu imamo neiscrpne mogućnosti da našu autentičnu proizvodnju afirmišemo, zaštitimo svim onim merama i načinima kako se takvi proizvodi štite u svetu. Mi ne cenimo dovoljno to što imamo, a poenta je da se osvestimo jer od svega se može napraviti dobar biznis i plasirati ga uz dobru organizaciju - primetila je Marija Vujaković. 

IVAN ĐOKOVIĆ: Turizam u funkciji razvoja lokalne zajednice

dr DRAGAN ILIĆ: Da li smo i koliko konkurentni

dr OLIVERA ĐURAGIĆ i FINS na KOR-u 2016

GALERIJA SLIKA -KOR 2016                   

LIDERI KONKURENTNOSTI KOR-a 2016

RTV-AGROMOZAIK