UG “Podunav” iz Bačkog Monoštora i UŽ “Udahni život” iz Stanišića

2019-05-30

bsc.jpg

Nastavljamo sa projektom “Jaka žena-jako selo”. Posetili smo još dva udruženja - “Podunav” iz Bačkog Monoštora i “Udahni život” iz Stanišića. Pokazali su nam čime se bave i sa kakvim problemima se svakodnevno susreću žene na selu.

Žene svojim radom prave razliku i u Bačkom Monoštoru i u Stanišiću

Da potencijal drevnog vojvođanskog sela u opštini Sombor ne ostane skriven u zagrljaju Dunava i njegovih rukavaca, pobrinule su se članice udruženja “Podunav” iz Bačkog Monoštora. Prilikom posete ovom udruženju, imali smo priliku da vidimo kako funkcioniše ruralni turizam. U poseti ovom mestu bili su učenici prvog razreda osnovne škole iz Crvenke. Za koordinaciju ruralnog turizma zadužena je sekretarka udruženja Zdenka Mitić, koja nam je predstavila i Bački Monoštor i rad svog udruženja. Članica udruženja Anica Periškić otkrila nam je svet pčelarstva i ulogu žene u njemu. U svojoj etno kući “Mali Bodrog” ugostila nas je ljubazna domaćica Eržika i pokazala predmete koji su stari preko 100 godina. 

Obišli smo i udruženje žena “Udahni život” iz Stanišića. Dočekala nas je predsednica Ljiljana Gusić sa svojim članicama u kući koju je ovo udruženje dobilo od dve sestre koje trenutno žive u inostranstvu. Problema je mnogo, ali volje i entuzijazma još više. U fokusu žena koje se zalažu za bolji život u ovom selu trenutno je organska proizvodnja i prerada povrća. Zahvaljujući učešću u brojnim projektima uspele su da dobiju tri plastenika u koji su samostalno posadile paradajz i papriku. Cilj im je da obezbede samoodrživost tako što će prodavati proizvode koje naprave. Često organizuju radionice organske proizvodnje s ciljem da obuče žene i pokažu im kako da primene ovaj način proizvodnje. Dok su imale dovoljno sredstava, radile su i sa decom iz socijalno ugroženih porodica. Međutim, za nastavak ovog projekta čekaju bolje dane i više sredstava. Ovo udruženje, koje postoji već desetak godina, ima i svoju manifestaciju “Dani hleba, vina i ljubavi”, koju svake godine poseti veliki broj ljudi.

Žene su i u Bačkom Monoštoru i u Stanišiću spremne da naprave korak napred i unaprede život svoje zajednice. Za to im je potreban samo mali podsticaj, koji želimo da pružimo u okviru ovog projekta “Jaka žena-jako selo”.